Cannabisolja i mat och dryck

Om du inte är så förtjust i smaken av cannabisolja behöver du inte oroa dig. Smaken kan nämligen förbättras genom att använda cannabisoljan i mat och dryck. Personer som väljer att använda cannabisolja till självmedicinering konsumerar typiskt oljan i kakor eller dricka.

Det finns många möjligheter att konsumera cannabisolja genom mat och dryck, och i denna artikel ger vi dig ett par idéer till hur du kan få i dig cannabisoljan på ett roligare vis.

Viktigt innan du börjar

Innan du slänger dig in i köket med recepten är det först nämnvärt att det är viktigt att man börjar med en liten dosering av cannabisoljan. På det sättet kan du smaka dig till och själv se vilken dosering du behöver för att få rätt effekt för dig.

Om det är första gången du använder cannabisolja i din matlagning måste du veta att du inte kan använda cannabisoljan till att steka mat. Cannabisolja är nämligen inte lämplig till att bli uppvärmd och är därför bättre till kalla rätter, sallader, smoothies, dressingar och dippar.

Cannabiskakor

Ett av de mest populära sätten att äta cannabisolja är cannabiskakor – bättre känt som haschkakor. Det spelar ingen roll vilken smak du väljer att ha i dina kakor, välj det du föredrar. Cannabisoljan kan användas som ersättning för olja till bakning. Så även om du inte är den vassaste på att baka så är det svårt att misslyckas med cannabiskakor. Med cannabisolja har du därför möjlighet att baka både hembakade kakor och med färdiga kakmixar.

Detta är ett recept på cannabisbrownies med choklad.
Förberedelsetiden på receptet är cirka 10 minuter, och tillagningstiden på 30 minuter.

Ingredienser

 • 200 ml cannabisolja (eller mindre)
 • 250 ml vatten
 • 250 g mjöl
 • 250 g farinsocker
 • 65 g kakaopulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • ½ chokladkaka (valfri)

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Blanda ihop mjöl, farinsocker, kakaopulver, bakpulver och salt i en stor skål.
 3. Tillsätt cannabisolja, vatten och vaniljextrakt och blanda ihop allt noga.
 4. Om du vill ha chokladbitar i kakan kan du hacka bitar ovanpå och/eller tillsätta i smeten. Rör om så att chokladbitarna fördelas jämt.
 5. Smöra en fyrkantig bakform och fördela smeten i formen. Smeten behöver inte nå ända ut i kanterna. Den fördelar sig själv i ugnen.
 6. Baka kakan i 180 grader i 30 minuter.
 7. Låt kakan svalna.
 8. Skär ut dina brownies och njut!

En liten bit cannabisbrownie är nog för att få den önskade effekten av cannabisoljan. Du kommer att märka att du har ätit cannabisoljan cirka två timmar efter att du har ätit brownien.

Som tillbehör till din sallad

Om du är den typen som gillar att addera olivolja till din sallad så kan du ersätta olivoljan med cannabisolja. På det sättet får du både en hälsosam måltid i form av en sallad som du har gjort, men också effekten av cannabisoljan när du använder denna olja istället för olivolja.

För att få ut det mesta av cannabisoljan i din sallad bör du hälla oljan i salladen och blanda ihop det innan du börjar äta. På det sättet är oljan i kontakt med din sallad en längre tid och du får en långt bättre smakupplevelse.

Cannabisolja som dressing eller dipp

Med dess tjocka konsistens kan cannabisolja också användas som dressing eller dipp. Här kan cannabisoljan ersätta den olja som du normalt använder till dina dressingar och dippar. Här är ett recept på en salladsdressing som innehåller cannabisolja.

Ingredienser

 • 5 msk cannabisolja
 • 5 msk vispgrädde
 • 1,5 msk citronsaft
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 tsk socker
 • Salt och peppar

Instruktioner

 1. Häll cannabisoljan i en stor skål.
 2. Tillsätt grädde, citronsaft och socker.
 3. Blanda ihop ingredienserna tills fettämnena skummar. Kolla så att citronsaften och sockret har fördelat sig jämt.
 4. Tillsätt senap och rör ut den i blandningen.
 5. Smaksätt med salt och peppar.

Du kan också krydda dressingen med kryddörter eller curry. När du blandar dressingen med din sallad bör du endast tillsätta så mycket dressing att salladsbladen blir fuktade på ytan. Denna salladsdressing passar till alla sallader och bör hållas kyld. Om du har följt receptet till punkt och pricka kan salladsdressingen hålla i upp till 5 dagar i ett kylskåp.

Cannabisolja i smoothies

Om du ofta gör smoothies är det härligt att kunna variera mellan recepten så att dina smoothies inte alltid blir densamma och så att du inte blir trött på dem.

Med cannabisolja får du en ny ingrediens som du kan addera till dina smoothies. Oljan ger dina smoothies en lite tjockare konsistens så att du kan spara lite på vattnet, mjölken och/eller juicen som du normalt gör dem med.

Genom att använda cannabisolja i smoothies tillför du cannabinoider som är goda ämnen från cannabis. Dessa ämnen är gynnsamma för din kropp och hjälper dina smoothies att bli en smula hälsosammare.

Såhär använder du cannabisolja i smoothies

Har du redan ett par recept på smoothies som du tycker om behöver du inte ändra så speciellt mycket på recepten om du vill lägga till cannabisolja i smoothien.

Du kan addera cannabisolja tillsammans med de andra ingredienserna till din smoothie och blanda ihop det som du vill. Du kan även göra din smoothie precis som du brukar och tillsätta cannabisoljan efter att du har mixat smoothien. Addera cannabisoljan genom att röra ner någon droppe olja i den behållare som du häller upp smoothien i.

Avslut

Du har nu fått ett par idéer på hur du kan använda cannabisolja i din matlagning. Att äta cannabisolja genom din mat innebär att du får i dig oljans bra ämnen (cannabinoider), även om du inte är särskilt förtjust i oljans smak. Cannabisolja är därför ett bra tillägg till ditt kök och kan ha en positiv effekt på din hälsa.