Nybörjarguide: Allt du bör veta innan du provar cannabisolja

essential oils in studio

Cannabis är för många en symbol för euforiserande ämnen, Christiania och olagligheter. Cannabis i sin “klassiska” form, marijuana/hasch, kan också kopplas till dessa tre. Men det kan däremot inte cannabisolja. Cannabisolja, eller hampaolja, är en förhållandevis ny produkt för många svenskar, varför det kan blandas ihop med traditionell marijuana. Skillnaden mellan den marijuana som röks olagligt i Sverige och CBD-oljan är dock enorm.

Bägge framställs från hampaplantan. Bägge två innehåller positiva ämnen. Skillnaden ligger i att det också finns olagliga ämnen i marijuana som inte finns i CBD-olja.

Då det är lagligt att köpa cannabisolja i Sverige kan du fritt prova på det. För de oerfarna kan det verka riskfyllt att konsumera något som sedan 80-talet har varit känt som något olagligt, härhemma euforiserande rusmedel. Därför har vi skapat denna artikeln som förbereder dig på allt du bör veta innan du provar cannabisolja.

Vad är cannabisolja?

Cannabisolja utvinns från hampaplantan och är avsedd för användning som ett alternativt sätt att behandla vissa symptom eller för att upprätthålla en sund hälsa. Oljan kan framställas via åtskilliga metoder. Några använder CO2 till att extrahera oljan från hampan, medan den andra sker genom en särskild förångningsprocess.

Sammantaget finns det två typer av cannabis oljor: CBD-olja och THC-olja. Skillnaden mellan de två är att ena är laglig och den andra olaglig. Du kan läsa mer om det i nästa avsnitt. Beroende på framställningsmetoden kan cannabisoljan ha olika konsistenser. Det kan vara allt från en tjock, tjäraliknande olja till en gyllene vätska.

Lagliga och olagliga typer

Det är enkelt att skilja på lagliga och olagliga typer av cannabisolja. Det olagliga i cannabisolja är nämligen ämnet THC. THC finns naturligt i cannabisplantan och är det ämne som ger euforiska och psykoaktiva effekter som du får från att röka marijuana.

Därför finns THC också på listan över illegala droger i Sverige. Det finns även cannabisolja med varierande halter av THC, men dessa är olagliga i Sverige om halten överstiger 0,2%.

Om du vill prova cannabisolja borde du alltså prova en CBD-olja. CBD-oljan innehåller de goda ämnena från cannabisplantan men är fri från THC. Detta innebär att du inte får de euforiska effekterna av THC genom att konsumera CBD-olja.

Såhär köper du cannabisolja

Cannabisolja kan du köpa hos flera nätbutiker. Det är helt lagligt och säljs typiskt via webbutiker och varorna skickas direkt till din adress. På samtliga flaskor bör det stå angivet om oljan innehåller THC, därför bör du själv titta om du har fått den lagliga cannabisoljan, det vill säga CBD-olja.

Vi vill belysa och klargöra att det naturligtvis är en mycket dålig idé att köpa både cannabis och cannabisolja olagligt. Produktions- och tillverkningsmetoder kan vara långt ifrån den standard som finns hos de professionella leverantörerna av oljan.

Vad kostar cannabisolja?

Vid första ögonkastet verkar det dyrt att investera i cannabisolja. Priserna beror naturligtvis på mängden av innehållet, men också på kvalité, framställningsmetod och särskilt mängden av cannabinoider i oljan.

Om du bara vill prova cannabisolja mot exempelvis en smärta du har i kroppen kan du börja med att prova en liten flaska. Eftersom att cannabisoljan typiskt intas i droppform kan en flaska på 10 ml räcka länge.

Droppar under tungan

Den vanligaste sättet att ta cannabisolja på är att lägga några droppar under tungan. På det viset tas oljan upp av slemhinnorna och du får den optimala effekten av oljan. Låt oljan ligga under tungan en minut eller två och skölj sedan ned med vatten.

Även om cannabisolja är mest populär i droppform finns det också alternativa sätt att konsumera oljan. Detta kan vara i form av kapslar, stolpiller, ett tuggummi eller kristaller. Läs mer om de olika metoderna för intag av cannabisolja här.

Hur känns det att ta CBD-olja?

CBD-olja kan bland annat lindra dina smärtor. Speciellt för cancerpatienter med kemoterapi kan CBD-olja ha en positiv effekt på exempelvis illamående, kräkningar, aptitlöshet och allmän smärta.

CBD-oljan ger dig en lugnare känsla i kroppen och många upplever ett klarare sinne. Eftersom CBD-olja inte innehåller THC kan du heller inte bli “hög”, det vill säga mentalt påverkad genom att använda CBD-olja.

För vissa är smaken av cannabisolja inte speciellt god. Smaken är inte medicinsk men kan vara ganska bitter.

Effekten kan variera

Det finns ingen tvekan om att cannabisolja har en lindrande effekt på cancerpatienter. Vissa säger dock själva: “Vissa patienter kan dra nytta av cannabis när den vanliga behandlingen misslyckas”.

Vanligtvis kommer du att kunna känna effekten efter en halvtimme, men det kan variera från person till person.

Kan tas flera gånger om dagen

Märker du en positiv effekt av CBD-oljan kan du fritt använda dig av den flera gånger om dagen. En bra tumregel är att ta oljan tre gånger om dagen i förbindelse med dina måltider.

Effekten kan variera från person till person, så det bästa rådet vi kan ge dig är att börja smått och hitta rätt mängd för dig.

Kan man bli beroende av cannabisolja?

Det korta svaret är: NEJ. Cannabisoljan kan varken göra dig beroende av cannabis, cannabisolja eller göra dig påverkad.

Finns det biverkningar?

Baserat på nuvarande kunskap finns det inga konkreta biverkningar av att ta CBD-olja i en rimlig mängd. Vissa människor upplever en tung mage under de första dagarna som kroppen vänjer sig vid oljan.

Utöver det upplevs det ibland att oljan ger lätt huvudvärk och yrsel de första gångerna CBD-oljan konsumeras. Det försvinner vanligtvis efter några dagars användning