Kan man köpa cannabisolja och CBD-olja i Sverige?

Det går att köpa cannabisolja i Sverige. De flesta gapar när de ser att en produkt med cannabis är laglig att köpa i Sverige. Cannabisolja kan man nämligen köpa och använda utan att hamna på fel sida av lagen.

Om du tror att detta innebär att cannabis i sig är lagligt i Sverige så är det inte korrekt. Alla eller vissa former av cannabis kanske kommer att bli godkända som alternativ medicin i framtiden, men så ser det inte ut just nu. Cannabis är det överordnade namnet för alla ämnen som kan extraheras från hampaväxten cannabis sativa. Plantan innehåller vissa ämnen som är olagliga här hemma. Men den innehåller också ämnen som kan användas till att lindra smärtor och som inte har den psykoaktiva och euforiserande effekten som traditionell marijuana har.

Det är det sistnämnda ämnet som cannabisoljan, CBD-olja, görs av. Cannabisolja är ett omfattande område att bege sig in på och därför kommer vi att försöka förklara i denna artikel allt om de lagliga och olagliga cannabisoljorna.

Cannabisolja är lagligt? Hur är det möjligt?

Ja, hasch är fortfarande olagligt. Och det är alla former av cannabis som innehåller ämnet THC. THC finns naturligt i hampaväxten tillsammans med de mer än 120 andra ämnen som kallas cannabinoider. Men här finns också ämnen med positiva och lindrande egenskaper. Ett av dessa ämnen är CBD.

Det finns både lagliga och olagliga cannabisoljor. Om en cannabisolja är laglig beror helt på om den har ett högt innehåll av THC. THC står nämligen på listan över euforiserande ämnen i Sverige och är därför både olagliga att köpa och konsumera. Anledningen till att THC är olagligt här beror på att THC har en euforiserande effekt vid användning. Det är innehållet av THC som gör folk “höga” när de röker hasch.

CBD däremot har ingen euforiserande effekt. Vid konsumtion av detta ämne påverkas inte ditt medvetande, men du får dock de positiva effekterna som gömmer sig i hampaväxten, exempelvis smärtlindring. När vi skriver att cannabisolja är lagligt och fritt kan köpas i Sverige pratar vi alltså om CBD-olja – cannabisolja utan innehåll av THC.

CBD-olja kan exempelvis köpas online i webbutiker, men för dig som handlar är det enormt viktigt att du är helt säker på att det inte finns THC i den cannabisolja som du köper. Annars kan du riskera att hamna på fel sida av lagen.

Vad kan en CBD-olja användas för?

CBD-olja är först och främst ett kosttillskott. Det är inte godkänt som ett läkemedel då forskningen inte har gett några tydliga resultat. Oavsett upplever många användare av CBD-olja att oljan har en smärtlindrande effekt.

Läkemedelsindustrin börjar få upp ögonen för att cannabis kan lindra bland annat cancer: “Flera undersökningar tyder på en smärtstillande effekt av cannabis, men effekten är inte stark nog att cannabis kan rekommenderas som första val bland smärtstillande medel.”

CBD-olja ses som ett alternativ till särskilda cancerpatienter i kemoterapi om deras primära medicin inte hade den önskade effekten. Kemoterapi är oerhört jobbigt att genomgå med många smärtfyllda biverkningar som följd. CBD-olja kan dock ha en positiv effekt över några av biverkningarna, såsom:

  • Nedsatt aptit
  • Generella smärtor
  • Illamående
  • Kräkningar

Då det inte finns en gemensam enlighet om effekten av CBD-olja måste oljan ses som ett alternativ eller supplement till de förskrivna medicinerna vid denna tidpunkt. Men det är inte bara för cancerpatienter som CBD-olja kan komma till användning. Även sklerospatienter och personer med svåra smärtor kan prova oljan.

THC-olja – fortsatt olagligt i Sverige

Medan CBD-olja gärna får köpas och användas i Sverige är det inte tillåtet att vara i besittning sv THC-olja. Den kan därför heller inte köpas härhemma. Det är dock inte säkert att det fortsätter att vara så.

Många pro-cannabis-individer vill nämligen gärna ha cannabisoljor med THC legaliserat i Sverige, då man menar att innehållet av THC ger en positiv effekt för användaren. Detta är dock inte bevisat ännu även om det har funnits vissa tecken i denna riktning från forskning. Trots detta kan man faktiskt få tag i läkemedel med THC-innehåll i Sverige – de måste bara godkännas av din läkare och är ytterst sällsynt. Hittills har endast två patienter beviljats medicinsk cannabis.

Medicinsk cannabis finns i Sverige

“Medical Marjiuana” är ett välkänt fenomen särskilt i USA. I Sverige är det dock inte någonting som får så stor uppmärksamhet. Svenska läkare kan ansöka om licens och skriva ut läkemedel med innehåll av THC för behandling till bland annat skleros -och cancerpatienter, men det är dock sällsynt och endast ett fåtal fall har beviljats hittills. Det är generellt olagligt med medicinsk cannabis överhuvudtaget i Sverige.

Medicinsk cannabis fås antingen som artificiellt utvecklade cannabinoider eller via kontrollerad hampaproduktion. Bland dessa kan vi nämna Sativex som har ett innehåll på 50% THC.

Är cannabisolja farligt?

Om vi endast håller oss till CBD-olja kan vi baserat på den nuvarande forskningen inom området säga: Nej. På samma sätt som att det inte har hittats bevis på de positiva effekterna av cannabisolja, så finns det heller inte några bevisliga biverkningar av att ta CBD-olja i rekommenderade mängder.

Hur som helst bör det nämnas att vissa användare av CBD-olja har upplevt tung mage när de börjat ta oljan. Mage och tarmar behöver ett par dagar att vänja sig vid oljan, därefter bör de vara tillbaka till normalt igen. Utöver det upplever vissa att de får huvudvärk. Det avtar dock på samma sätt efter ett par dagars användning.

När vi har nått frågan om hur cannabisolja är farligt hittar vi också anledningen till att cannabisolja med THC är olagligt. Utöver att THC påverkar hjärnan psykoaktivt, alltså gör konsumenten “hög”, så finns det risk för beroende på grund av innehållet av THC.

Om du vill prova CBD-olja kan du lära dig mycket mer om hur man tar oljan här. Alternativt kan du läsa denna steg-för-steg om att komma igång med CBD-olja.