Cannabisolja till djur

De flesta djurägare känner till den förfärliga situationen där husdjuret insjuknar och upplever smärtor eller obehag. Kanske är det inte möjligt att få djuret till en veterinär så att behandlingen kan komma igång, vilket kan vara ännu hemskare att behöva vänta på. Dock kan du ha något liggandes hemma som kan hjälpa många av de klassiska problemen som djuret upplever. Och det finns i dagsläget bara några få som känner till detta.

Vi snackar nämligen om CBD-olja. Och ja, vad är CBD-olja för något egentligen? Det och mycket om CBD-oljans egenskaper kommer vi att gå igenom i denna artikel. Här kan du också läsa om vilka djur som kan ha nytta av CBD-oljan.

CBD-olja för husdjur – vad är det för något?

Bakom beteckningen CBD-olja gömmer det sig en större överkategori. CBD-oljan är nämligen en form av cannabisolja. Om du stannar upp över ordet “cannabis” är det förståeligt. Oftast relaterar man cannabis med det olagliga euforiserande ämnet som huvudsakligen hör hemma i Christiania i form av marijuana.

Skillnaden på den cannabis som röks i Christiania och andra ställen, och den CBD-olja till djur är dock stor. Bägge ting härstammar från cannabisplantan, cannabis sativa, och innehåller några av samma ämnen. Den största skillnaden är när vi snackar om ämnet THC. THC är ett av de mer än 80 ämnena i cannabisplantan, men THC är den mest kontroversiella.

Det är nämligen THC som ger den psykoaktiva, euforiserande effekten på hjärnan. Men om man tar bort innehållet av THC eller drar ned på mängden till absolut minimum så kan man inte bli “hög” av att konsumera cannabis. Och det är precis därför som CBD-olja för djur är helt lagligt och fritt kan användas. För CBD-oljan innehåller inte THC.

CBD-olja har däremot många av de andra positiva egenskaperna från cannabisplantan – och de kan bland annat användas till att lindra smärtor hos djur. Här hittar du CBD-olja för husdjur.

Fördelar med att ge cannabisolja till husdjur

Först vill vi klargöra att det finns delade meningar om CBD-oljans positiva effekter. Det har både gjorts undersökningar som visar att CBD-olja kan hjälpa djur på en rad punkter, men det finns också undersökningar som visar det motsatta. Därför kan vi inte garantera dig att ditt husdjur kommer att uppleva några av de positiva effekterna som vi listar nedanför.

CBD-oljan kan användas till att motverka både fysiska och psykiska smärtor hos djur.

En av de saker som CBD-olja för djur kan användas till är oroliga hundar. Det kan till exempel vara hundar som inte gillar att vara ensamma hemma. Här kan CBD-oljan användas till att reducera ångesten. Andra saker som CBD-oljan kan ha en positiv effekt över är bland annat:

  • Bukknölar
  • Infektioner
  • Generella smärtor
  • Läkning av sår
  • Justering av näring
  • Ångest

Utöver det finns det också de som menar att CBD-oljan kan användas till att bekämpa cancer. Det är fortsatt inte vetenskapligt bevisat, men om du kikar runt på nätet kan du hitta massor av personer som har haft positiva upplevelser av användningen av CBD-olja som ett alternativt behandlingsmedel för cancerdrabbade djur.

Vilka djur kan ha nytta av CBD-olja?

I principen kan CBD-olja nyttjas för alla slags djur. Det är dock mest känt för att användas till hundar, katter och hästar.

Oavsett om du vill ge din hund, katt, häst eller annat husdjur CBD-olja, ska du alltid kontakta din veterinär först. Är husdjuret på en annan form av medicin eller smärtstillande medel kan det motverka effekten. Veterinären kan också hjälpa dig med dosering, olika typer och allt som du kanske tvivlar över.

Börja med små doser

Olika raser kan variera mycket i storlek både för hundar, katter och hästar. Därför är det rätt svårt att ge generella råd i förhållande till mängden av CBD-olja som ska användas till ditt husdjur.

Hur som helst kan vi säga att du alltid ska börja med små mängder och därefter trappa upp försiktigt, så att husdjuret vänjer sig med oljan. Själva doseringen är lätt då de flesta oljor enkelt kan pressas ut i droppform via pipett. Du kan alltså ge oljan till dina djur med ett par droppar i maten eller liknande.

Är det skillnad på CBD-olja till människor och djur?

CBD-oljan kan användas både till djur och människor som ett alternativt behandlingsmedel när inget annat fungerar, eller bara som kosttillskott. För oss människor är CBD-olja bäst för att lindra smärtor och nyttjas ofta av cancerpatienter under kemoterapi. Här kan CBD-oljan användas till att lindra de många smärtor man får av kemobehandlingen och därutöver kan det också motverka illamående och näringsbesvär.

Om både du och ditt husdjur ska använda CBD-olja bör du se till att ni har en varsin flaska och rätt variant. CBD-olja till djur utvecklas specifikt för olika djurarter, så om du exempelvis har en hund så ska den alltså ha en CBD-olja för hundar.

Är CBD-olja överhuvudtaget lagligt?

Ja. Du kan dock hamna på fel sida av lagen om du inte köper ren CBD-olja. I början av denna artikel beskrev vi att det är ämnet THC som ger den euforiserande effekten som man kan få genom att röka cannabis.

Anledningen till att CBD-olja gärna får köpas och användas i Sverige är för att CBD-olja inte innehåller THC. Men det finns också olaglig THC-olja på marknaden. Dessa typer av olja ger en effekt som påminner om att röka ämnet. Därför är det också ohälsosamt för husdjur. Katter kan exempelvis uppleva hallucinationer och stort obehag om de får THC i kroppen.

Därför är det viktigt att du köper CBD-oljan hos en säljare som har gjort det klart och tydligt att det inte finns olaglig THC-halt i oljan. På andra platser i världen är THC-olja också olagligt, men i Sverige kan du bli straffad för besitta olja med ett högt THC-värde.

Cannabisolja till djur

För vissa människor låter det farligt med cannabisolja till djur, men det är som nämnt i inledningen stora skillnader på den olagliga marijuanan som säljs och röks, och CBD-oljan. Om du är intresserad av att veta hur en cannabisplanta blir till en laglig CBD-olja kan du läsa mer här.